Lukașenko apără invazia Ucrainei de către Rusia, însă recunoaște că războiul „s-a prelungit prea mult”

de: Cătălina Burghelea
05 05. 2022

Liderul autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, susține că face tot posibilul pentru a ajuta la oprirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care „a durat” mai mult decât a crezut el. Vorbind pentru Associated Press într-un interviu publicat joi, 5 mai, președintele belarus a apărat invazia rusă, dând vina pe Kiev, care a „provocat” Moscova.

Lukașenko spune că războiul din Ucraina „a durat” mai mult decât credea

Deși nu a oferit detalii despre modul în care Ucraina a provocat Rusia înainte de operațiunea militară, pe care Minsk a ajutat-o ​​permițând ca teritoriul Belarus să fie folosit pentru a organiza atacul, Lukașenko a susținut că deține informații care arată că guvernul de la Kiev intenționa să atace Belarus.

Aleksandr Lukașenko a fost ocolit de comunitatea internațională de când și-a revendicat victoria la alegerile prezidențiale din august 2020, despre care opoziția spune că a fost fraudată. Acesta a întâmpinat proteste în masă, pe care le-a contracarat ulterior cu forță brutală și tactici dure pentru a reduce la tăcere orice disidență din țară, în fruntea căreia se află din 1994.

Președintele Belarusului este împotriva utilizării armelor nucleare

Recent, președintele Belarusului a apărat invazia Ucrainei de către Rusia, dar a spus că nu se aștepta ca războiul de 10 săptămâni să „se prelungească atât de mult”. De asemenea, liderul de la Minsk s-a exprimat împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina, dar nu a spus dacă Vladimir Putin are intenții să facă acest lucru.

„Dacă Rusia este sau nu capabilă de asta, este o întrebare pe care trebuie să o puneți conducerii ruse”, a spus el despre posibila utilizare a armelor nucleare în Ucraina.

„Kievul a provocat Moscova”

Lukașenko a declarat că Moscova, care a lansat invazia Ucrainei la 24 februarie, parțial de pe teritoriul său, trebuie să acționeze pentru că guvernul de la Kiev „provoacă Rusia”.

„Dar nu sunt suficient de cufundat în această problemă pentru a spune dacă merge conform planului, așa cum spun rușii, sau așa cum simt eu”, a mărturisit liderul belarus la Palatul Independenței din Minsk. „Vreau să subliniez încă o dată: simt că această operațiune a fost tărăgânată”, a continuat Lukașenko.

Liderul de la Minsk este bun prieten cu Putin

Sprijinul acordat de Aleksandr Lukașenko pentru război a provocat critici internaționale și sancțiuni împotriva Minskului. Unele forțe rusești au fost trimise de pe teritoriul belarus în Ucraina, iar președintele a fost public alături de aliatul său de multă vreme, Vladimir Putin, care a pompat miliarde de dolari pentru a-și susține economia cu energie ieftină și împrumuturi.

Liderul de la Kremlin și alți înalți oficiali au făcut, în mod repetat, referiri voalate la arsenalul nuclear al Rusiei, de când Putin a lansat o invazie militară totală a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie. Președintele rus a ordonat ca arsenalul nuclear al țării sale să fie în alertă maximă, la câteva zile după începerea războiului.